Sunday, 7 February 2010

Saya Ada Hak Rampas ID anda!!

Al-kisah seorang camera man hendak mengambil gambar sempena “photography competition” di halang guard uniten di main gate….

Rasa tidak puas hati ini disebabkan guard datang terus kata “anda lakukan satu kesalahan”

Tangkap gambar dalam uniten satu kesalahan?????

Lepas tuh secara paksa dia meminta ID aku dan ikutnya ke pejabat

Aku cakap aa buat apa nak bagi ID..apa salah saya??…

Guard berkata : MENGIKUT ARAHAN PUAN ZARINA > DILARANG MENANGKAP GAMBAR DALAM UNITEN TANPA SURAT KELULUSAN…WTFun

So apa gunanya photography competiton??...mana pegi hak kita sebagai student untuk menangkap gambar dalam uniten??...apesal strict sangat sampai gambar pun tak boleh tangkap….Keselamatan??.....wah tangkap gambar leh rosakkan nama uniten ke…hebat….

Lepas tuh guard tuh emo….dia cakap “awak tau tak kami saper”……aku cakap la guard

Lagi dia emo cakap “bukan, Kami Pegawai kesalamatan” bukan nak peril tapi apa point dia nak cakap....ok selesai

Lepas tuh dia cakap, kami ada hak untuk rampas ID kamu…sekali lagi aku tanya…ada ke aku buat salah??…kalo aku orang luar pun nak amik jugak ke ic orang tuh….

Then dia tak puas hati lagi tak dapat ID….dia kata “ kalo tak nak bagi ID, jangan tangkap gambar”….ok, fine aku pun balik aaa….lepas tuh guard tuh ikut aku nak cek no plate keta n keta apa aku bawak…aku pun pelik la ape la masalah dia ni….

Then last kali paling best..guard berkata….”awak ingat kami tak kenal awak, kami nampak awak setiap hari, kami boleh cam awak(ayat last tuh xsure, lebih kurang ayat dia)….so ape motif dia??...nak ugut??....

Nak fakta aku leh bagi fakta….kat student tak dapat pun surat mengatakan tak leh tangkap gambar dalam uniten..fakta lagi…kalo nak samakan macam rokok haram buat dalam uniten…yet ramai jerk rokok dalam uniten…..

Last kali aku bagi ID aku dalam keadaan dia merajuk…yang lawaknya dia tulis atas kertas je ID tuh…tak perlu masuk office

Kesimpulan, Cmna orang nak respect guard kalo cakap dengan student macam tuh….sikap tuh penting melambangkan pegawai tersebut. Kalo guard mintak no ID jer boleh je cek kat database….tak perlu la sampai masuk2 office…macam aku buat kesalahan berat lak….last kali kalo photography tak leh buat dalam uniten, at least bagitau student dlu….information tak sampai kat student langsung

11 comments:

Anonymous said...

dilarang mengambil gambar? peraturan apa ni? dan siapa la puan zarina yang mungkin sebahagian student sendiri xkenal..
guard ni mungkin perlu diberi kursus untuk jadi lebih org yang sabar, beretika selaras dgn hasrat uniten nak mengejar anugerah yg mcm2 tu.

ZhafiZ said...

apasal masalah sgt gad ni...aku panas tol klu gad bangang cmni...gile kuasa....agak penyabar la org dlm cerita ni smpi leh gak bg id...klu aku..mmg melenting dah..suh die bkk buku undang2..kuar sal rokok..siap ada gad merokok...malas cite....

Amzar said...
This comment has been removed by the author.
Amzar said...

skang ni dia kata kena amik surat kelulusan dlu baru leh tangkap gambar....apa masalah pun tangkap gambar...

pn zarina tuh Director, Public Affairs Department

kalo dia nak kata rule tuh memang ada n baru nak implement tak guna gak....skali lagi nak cakap pasal rokok...banyak jerk staff yang rokok...kalo rules tuh sebagai syarat je...baik tak yah buat rules terus.....

so lepas ni nak sorok2 la tangkap gambar??....

WM Fakhrul Syakirin said...

pasni, konvo takde gambar! haram! hahaha

ntah papee~

Anonymous said...

paper je la x blh amik gambar.. budus ker aper. universiti pertama dlm dunie xleh nak amik gambar?
korea utara je kot ade undang2 uni cmnih

tuntung said...

they nak avoid kita tangka gambar takut benda2 uniten nie terkeluar. Contohnya, masalah anjing, sampai TNC see himself saw the amount of dogs in photograph baru nak ambik tindakan. Uniten biasalah, they already blocked facebook for staff since the accident case. Malu katanya, but they are not using their civic mind that kita nie student, kalau nak info spread 5 mins enough.

If you want to implement rules, notify students, since we are paying here. Kita bukan belajar free kat sini. Amzar why not you email the i-feedback and post their response here. Let's see what the management say.

Amzar said...

dah bagi kat i-recommend....still waiting for their responce....

clorets said...

kpd Amzar: sampai grad pum aku ase xdpt response dr i-recommend tuu..huhu,.

encikmasen said...

stret jumpa cik ipin je..

tak pun gi jumpa en. khairil, ketua bahagian keselamatan..mintak penjelasan semua

alaa amzar, ko mcm x biasa la pula..

Anonymous said...

kalau blh, ingat nama dan ID guard tu. nanti, adu kat admin dan surat khabar, biar dia dipecat atau dia pecat dia sendiri.

 
^ Scroll to Top