Saturday, 3 October 2009

Keadaan di dalam kampus Uniten sudah tidak selamat: Apa tindakan MPP?

Semakin lama keadaan dalam kampus menjadi semakin tidak selamat. Apa tidaknya, sudah banyak bencana yang berlaku sejak kebelakangan ini. Lebih menambahkan parah, institusi paling tinggi yang mewakili para pelajar tidak berfungsi seperti yang sepatutnya. MPP! Hanya gah pada nama! Mari sini MPP, kami nak AJAR apa yang kalian perlu tahu dan apa yang yang mesti kalian buat!

Pertama, wabak H1N1 yang menular di seluruh dunia telah mengakibatkan kematian mengejut jiwa manusia melebihi SERIBU NYAWA! Di Uniten kampus Putrajaya telah disahkan kes positif H1N1 seramai tiga orang daripada sebelah orang pelajar. DI kampus KSHAH, Muadzam Shah telah diumumkan cuti seminggu lebih awal daripada pengesahan kes H1N1 di kampus Putrajaya akibat daripada kes positif H1N1. Kes yang berlaku di sana lebih ramai. Jumlah kes positif H1N1 di kedua-dua kampus bukanlah menjadi persoalan utama, tetapi yang menjadi punca utama perbincangan ialah apa tindakan MPP sebelum pengesahan kes tersebut? Apa pula tindakan susulan daripada MPP selepas pengesahan kes di kedua-dua kampus? Tiada..tiada..tiada..

Kedua, seminggu sebelum cuti raya berlaku kejadian pecah rumah di kelompok cendekiawan (lelaki). Barang-barang seperti ‘handphone’, laptop menjadi sasaran. Motor-motor seperti LC juga menjadi sasaran pencuri. Malah, lebih memeranjatkan lagi kereta Honda civic yang di parkir di kawasan cendi turut dijadi bahan curi! Kami pelajar di Uniten memandang berat kejadian ini memandangkan kes kecurian kerap kali berlaku di dalam kampus, di kira di kelompok mana sekalipun. Persoalannya, apa yang pihak MPP buat bila timbul isu ini dulu, kini, selamanya?

Ketiga, pada 30 september yang lepas telah berlaku gegaran gempa bumi di sekitar kawasan Asia tenggara termasuk Malaysia. Gegaran tersebut turut dirasai di Uniten khususnya di kelompok Murni (Perempuan). Ini bukanlah kes kali pertama berlaku gegaran di Murni. Pelajar siswi yang berada di kelompok tersebut mengalami ketakutan yang teramat akibat kejadin tersebut. Ada juga yang mengalami trauma. Namun, sekali lagi kami lihat MPP tidak memainkan peranan sebenar dalam menjamin keselamatan pelajar yang bernaung di bawah mereka!

Tiga kes di atas hanya sebagai contoh paling dekat yang berlaku di Uniten, tetapi tiada apa-apa tindakan daripada MPP! Sepatutnya, MPP lah yang menjadi pelindung, perantara, pembela bagi kami pelajar Uniten. Pergilah berjumpa dengan pihak kelompok untuk mengenalpasti punca kes kecurian masih terus berlaku sehingga kini. Berbincanglah dengan unit Keselamatan untuk merangka strategi pengawalan keselamatan di kelompok dan kampus. Naiklah ke tingkat 1 bangunan pengurusan berjumpa dengan Naib chanselor mengenai bencana yang berlaku di Uniten. Namun, seperti biasa MPP bersenang-senang duduk di atas takhta MPP dengan status dan kebanggaan bergelar MPP semata-mata! Juga dengan mudah memakan duit elaun MPP yang diterima setiap bulan dan duit aktiviti pelajar untuk kepentingan sendiri! Persetan sama MPP! Kalian sama seperti HEP. Harapkan pagar, pagar makan padi!

Jika beginilah sikap yang tunjukkan oleh MPP, jangan harap kelab persatuan akan memberi sokongan kepada kalian. Kalian buatlah kerja kalian sendirian. Kami lebih senang bersama dengan ahli kelab kami.

12 comments:

Aku Budak UNITEN said...

haih, aah, member aku pon ilang motor die depan admin, pak guard plak relax2 jer mcm nothing happen, xkn arr xde cara lain untuk halang kecurian motor dlm uniten???alasannye student xpasang stiker??

klau pakai stiker motor pon bukan nye diorang tau motor tu kena curik or ape...lg ar sng motor nk kuar klau ade stiker,(n motor member aku berstiker, jauh aku kena teman die lodge police report,sure korang tau kan klau motor kena curik xley wat report kat sini, xcaya tanya pejabat polis kat belakang tu...)

terangkan kat aku mcm mana stiker motor tu bole halang motor ko dicuri???ade GPS detector ke kat sticker RM3 hinggit tu???i dont think so...aku budak EE, aku rase xde lagi GPS harga 3hinggit....
stiker tu sure tujuan die tuk duit saku uniten, bole la generate skit income daripada xdpt pape rite...

bukan nk kutuk MPP, tp...mmg mcm tiada ape2 perlindungan kot tuk student di uniten ni....

bukan harapkan pagar pagar makan padi...

tp mcm karam singh walia ckp...

harapkan pagar pagar xboleh harap...sure2 la padi sume tergadai...

penarik bicycle said...

betu-betul...aku setuju,
baru 2-3 hari lepas pun
motor member aku kena curi kat coe..
g kelas manufac sejam, kuar-kuar dah hilang...haihhh

budak amanah said...

pasal gegaran tu.. aku rse bukan murni je yg gegar.. coit pon ade gak bdk rse gegar.. common la.. mne2 bngunan tinggi pon akan rse gegaran klau sumatra kne gempa..
nk suh mpp wt cam ne?? pindah kan murni kt tempat yg XAKAN merase gegran.. kt ne agak2 nye tu?? london?? paris?? new york??

student prihatin said...

aku rase mpp xkan penah faham erti tanggungjawab...pelajar bukan nk suruh sembah mereka pun...tp at least kena beramanah...
aku nk bidas 'budak amanah',ko pun x paham...mpp memang x boleh nk selesaikan apa-apa masalah sebab diorang bukan tuhan yang ada kuasa...tp diorang kene jadi pemudahcara...x gitu? aku sokong artikel ini ditulis...

Anonymous said...

Salam n hi.

Nak tnye. Ad x sape2 repot sal kecurian kat MPP???? lg pon kita da sedia maklum dr kecik smpi bsar kt mne2 pon keselamatan adlah tanggungjawab sendiri dan juga bersama. bersama maknanya sme2 kte awasi jiran tetangga kita. tgk ad x yg mencurigakan dan buat laporan dgn bersungguh.

pastu, sal gegaran tu rsenye sume sedia maklum many part of malaysia pon gegar. ad x PM amek tindakan pape?? ad PM g cek tiap2 bgunan tgi tgk slamat x? PM x slah tapi MPP je..tlg jgn ngarut k..

LAGI PON, MANA AJK KELOMPOK??! TIDO KE? DAH BERTAHUN AJK KELOMPOK LELAP! ADA SAPE2 BISING X?? RESIDEN PON JARANG2 NAK BAGI KERJASAMA. PELAJAR PON! BILA WAT ROLL CALL, KORG BISING! CANE NAK CKP SAL KESELAMATAN? PATUT GUNA PLUANG TU BANTAI RESIDEN! SUME SALAH MPP SAHAJA?

kelab2 plak jgn kecoh x tentu psal. list pres n list aktiviti pon lmbt anta. cane nk bg bajet? cane nk wat mpkp?

lg pon gna la logik akal manusia biasa.. 12 org mpp cari 5000 plaja or 5000 plaja cari 12 mpp? mne lg berkesan?

TAPI ak stuju mpp yg bru naik slow klu banding yg sbl nye.. tp pasti ad sbbnye.. nt msti ad xplaination.. msti ad smtg wrong sum where coz HEP x send lagi list MPP kt student... msti ad smtg ni.. jgn bantai 1 side je.. jg gak la hati mpp ni sbb dorg la yg brani gadai akademik n mse dorg tuk tlg kte.. support la dorg n kerjasama la ngan dorg.. bg idea ngan cara baik... saya pon ad ter-emo td.. maaf tp kte kne slalu sabar n jg perilaku.. kesabaran akan bawa hasil yg lg baik.. wat baik dibalas baik, wat jahat dibalas jahat.. rugi.. xdpt pape lau main kasar2.. biar la ni las komen yg ada kasar2...

mohon maaf jika sakitkan sape2..

Anonymous said...

cara hang ckp mcm hang xpenah tau kes2 kecurian kat uniten la...

kirenye klau wat report kat pejabat keselamatan pasal bende2 kena curik ni xpenah sampai kat MPP la eh...kirenya ade lost komunikasi la antara MPP ngan pejabat keselamatan ni...

ok student2 sekalian salah kita sbb lodge report kat pegawai keselamatan n bukan kat MPP...

pasni klau motor ilang or barang ilang sila carik MPP k anda2 sekalian,mungkin kita akan dpt halang barang tu daripada dicuri...oops silap...barang da dicuri da pon brader...

n kepada lahanat2 yg mencuri motor n barang2 kat uniten tu, bertuah bg anda klau tgn2 anda terpotong di dunia ini...maseh!!!

sian korang kena bantai ngan student mcm aku kan...da mmg klau korang mintak aku listkn ape yg aku suke ngan uniten ni sure2 satu jer arr bende yg aku suka...

PROF GHAZALI BIN ABOD DA KENA BUANG...korang kenal kan, die la leader korang kan...time mesra MPP dulu2 tu hua3...owh silap bukan kena buang...die dpt keja lagi baik eh...heh3...tu jer la kebahagiaan aku kat uniten ni...

kebahagiaan dari MPP xde lagi(da ar kantoi dulu bg member2 korang bilik haram rumah korang ngan aku,haih...aku nk dptkan bilik kat amanah n cendi time tu mcm lahanat susah korang bwk masuk teman2 free2 haih...ape2 jer la,xpe la kisah2 lama xperlu nk bukak)...maaf zahir dan batin selamat hari raya to all...

cakapbelakang said...

@anon 9.11pm

gila apa repot kecurian kt mpp..bukannye mpp boleh buat apa pun..repot kt keselamatan terusla..

@anon 11.11pm

point anon atas ko tu adalah "keselamatan tanggungjawab bersama"..sama-samalah kita jaga barang2 sendiri, barang2 kengkawan..hidup berjiran tu tgk2kanla kalau ade org mencurigakan..pastu kalo nk kluar, barang berharga tu simpan, jgn duk tayang je..tau ah laptop lawa, henpon canggih..tp takkan tu pun nak kena ajar..

p/s: duk pung-pang kat sini tp takde tindakan jugak aape guna?

bak datang laa..

KHATEEB said...

assalamualaikum...
Pertama sekali, saya ingin ucapkan tahniah kpd penulis sbb berjaya mengeluarkan isu mpp...sbnrnya, isu mpp yang nampak macam lesu ni dah lama wujud...sampaikan ramai student malas nak ambil tahu apa2 pasal mpp,x yah tanya apa die aktiviti mpp...tanya saper pres n t.p. pres mpp 0809 dah cukup...gerenti diaorang x tahu...cuma saya berharap apa yang kitaorang bincang kat sini berguna untuk beri kesedaran kpd student tentang kepentingan mpp, bukan menghentam mpp semata-mata...kita kena tahu kenapa mpp wujud? kalau mpp lemah, maksudnya ada yang x kena dengan student keseluruhannya...senang citer, mpp adalah indicator kepada student uniten...

silent reader said...

giler ganaz editor nie...tetiba plak aku teragak nak komen..

1) kes H1N1-mintak penjelasan dari MPP atau MPP post isu H1N1 nie dalam blog nie...baru fair dpt penjelasan dari 2 side.

2)kes curi-komen aku:
- empunya barang lalai dari menjaga barang sendiri
-motor takat lock handle je...xboleh la mcm tu..nak2 moto panas mcm LC,EX5,lagenda atau sewaktu dengan nya..kena wat penambahan lock kat motor korang sbb moto korang jadik target utk di rembat..klu motor honda C70 atau motor standard masuk ladang wat xkisah pun xpe..
- pengguna kereta better jgn tinggalkan keta waktu cuti di kampus...klu boleh mintak bantuan kawan2 yg duduk berdekatan utk tumpang letakkan keta...jgn mengharap sangat pada guard pasal mmg xleh nak di harap pun..
- guard mmg tido...better AJK kelompok wat report bagitau guard yg tido time kerja..korang ader hak nak wat camtu..bagitau MPP pas tu sentiasa follow up ngan MPP..klu lepas tangan ajer..xboleh la..MPP pun manusia gaks..kadang2 ingat kadang2 lupe...atau pun korang wat style mcm rukun tetangga...AJK kelompok bleh mainkan peranan yg penting dalam isu nie..boleh bagi idea mcm mana nak solvekan problem jaminan keselamatan student & harta benda nie...mcm biasa AJK kelompok kena ader lebih communication ngan MPP la...klu ikut prinsip..dirimu dirimu diriku diriku..mmg hapah pun xde nanti...so kena sentiasa follow up ok..

3) bab gempa bumi- agak kelakar sket pasal isu nie...maybe MPP kena wat discussion ngan lecture eng. tuk menentukan tahap keselamatan bangunan ataupun..time gegar tu MPP kena tahan bangunan murni beramai-ramai utk xkasi roboh..hehehehe...be cool ok..AJK kelompok mesti amik peranan utk menasihati dan wat la aper yg patut utk mereka yg trauma..pastu klu diorang xleh gaks & mereka trauma kaw2 nyer sampai nak jejak pintu gate murni pun xleh...bawak diorang gi jumpa exco MPP yg berkenaan..communication sesama anda adalah amat penting dan setiap perkara yg dibincangkan dgn MPP perlulah di hebahkan pada AJK kelompok dan AJK kelompok perlulah bagitau pada student...

aku mohon maaflah klu ader yg terasa...tapi silent reader mcm aku nih tengok teguran korang tuh bukan teguran yg membina tapi lebih menjatuhkan...xkira la MPP ke AJK kelompok ke president club ke AJK club ke atau apa sahaja yg berkaitan ngan uniten nie adalah di atas kesukarelaan korang sendiri..jadi benda2 mcm nie la yg korang kena tempuh..kena kritik mmg adat resam utk kerja mcm nie..niat kena ikhlas la...jgn la sbb nak dapatkan kuasa..klu nak dapat kuasa mmg patut la kamu semua di kritik...so depend pada diri masing2..so kenalah saling bantu membantu walaupun xde kena mengena ngan bidang tugas anda...student pun nak kritik perlulah kritikan yg membina...setakat dentang dentum melenting stok mcm nak berperang xguna pun klu xbagi idea nak solvekan problem...kita sebagai student yg duk kat amanah,cendi,murni,ilmu kena sama2lh tolong...menda yg korang wat dalam blog nie bagus tapi kekadang artikel tuh lebih kepada menjatuhkan...apa kata di samping kita menkritik kaw2 punya kita bagi sekali pandangan..kan lebih elok mcm tuh..

MPP kena updated ngan AJK kelompok ttg masalah student kat kelompok masing2..bile ader problem sama2 la solvekan..xyah la nak ikut sangat prinsip diriku..diriku...dirimu biar la dirimu...mmg la dari isu dulu kini dan selamanya haram xselesai...

semua problem kompom bleh solve klu kita bekerjasama...dalam goverment kena ader pembangkang yg kuat utk chek n balance..barulah negara kita bagus & kuat segala segi....kat uniten nie pun mcm tuh gaks..aku setuju wujudnya blog ini utk tujuan kritikan & chek n balance utk MPP..tapi kritikan perlulah berhemah..kritikan dalam nie perlulah disertakan skali idea & pandangan yg bernas..mcm dalam parlimen pembangkang mengkritik tapi besertakan idea & pandangan..

aku mintak maaf klu ader yg terasa..korang sumer pun bukan org lain gaks..kawan2 aku jer pun...jom kita ubah jadi student uniten yg berkarisma...barulah org respect ngan budak uniten...:D

apa-apa-la.... said...

MPP sentiasa kena bantai
xkira la wat keje ke tak ke kan...
wat keja x bgtau, salah
sbb student kata korg x bgtau, mana la kitorg tau..

tapi kalau wat keje, inform students,
dpt feedback "MPP gila kuasa, wat keje skit nak heboh"
Hakikatnya manusia x pernah puas...

1) H1N1- korang nak MPP wat apa? bg cadangan. Perdana menteri pun setakat promosi suh pakai mask.
Plus masa kejadian nih, MPP lama br trn dan nk pilihan raya. suasana agak kelam kabut. Di sinilah peranan student, ikut guideline keselamatan dan kesihatan yg dikeluarkan. PAKAI MASK! (tp korg peduli ke?)

2. Kecurian.. korg mmg tak tahu sejarah dan keje MPP. Dulu lps polis bantuan x der, ganti dgn guard je. moto byk ilang. MPP gesa management. So, diorg tkr guard..
sejak akhir2 nih, kejadian nih berulang... korg ingat MPP x wat paper ke? sabar ar skit. sementara tuh, pandai2 la jaga brg sendiri. Kalo korg kena ragut, salah polis x ikut korg 24 jam ke salah diri sendiri pegi tayang handbag? Pikir2.....

3. Ni yg kelakar.. org yg tulis pun x cukup info. Gempa kat Indon, gegar sampai Malaysia. Of course sume bgnn tinggi gegar.. Murni & COIT antara yg rasa gegar. Aku pun rasa gegar tuh, tp x der la smpi trauma ke apa.. lps gegar, dh nama kt lab. cr la online kot2 ada berita. Exaggerate giler penulis. Nak MPP wat apa? bg cadangan yg logik dan praktikal... Penulis x baca paper ke? online lg cpt... siap ada amaran tsunami dikeluarkan kat Indon...

Lastly, komen dan teguran bagus.. kritikan membina pun bagus. tp bkn kritikan yg menjatuhkan.
Seblm berkata2, fikir dulu dan please be praktikal and provide correct data. Jangan main hentam je, tp habuk pun takdak...
and dh bising kt blog nih, lps nih apa tindakan penulis. atau kritikan nih end dia kat sini je???? penat sume org tulis, kalo x de tindakan, tutup je blog nih....

Anonymous said...

apa kata...orang yang tak suka MPP sendiri ambil alih kerusi dia orang...dan buat kerja amal... kan bagus...daripada duduk mengutuk sahaja!!

Anonymous said...

Hi. Blackness, apekah??? sronok nampak sume pekara ko salahkan MPP. agak2 la. Barang sendiri, sendiri jaga la. Keselamatan buat la keje keselamatan, kelompok buat keje kelompok etc etc. Masing2 ada tugas masing2. Kalau semua nak MPP urus, bayar diorang elaun menteri bepuluh2 ribu mybe diorang amik kire. ni dapat 100 je. Diorang pn nak kne study jugak. Diorang pn ade buat keje2 MPP jugak, yg mner korang taknak amik tau n tak perlu nak korang amik tau pn. Plus, yg ko nak "AJAR" diorang keje diorang ni, ko sendiri penah mencalon diri or better, penah jadi MPP ke?? hah?? Cerita banyak2 tak gune, next season, ko betanding n ko try wat sume pekara yg ko komen. Childish! cukup fedup aku ngan orang2 yg mcm ko. tau carik kesalahan orang lain je. bile suruh kedepan pengecut. rakan2 yg lain lak, Support la diorang sket. Diorang mencalon diri utk tolong korang jugak. diorang ni yg setakat dapat seciput duit n sebesar2 kesusahan, sanggup n berani jugak kedepan. Ni tak, korang lg nak kutuk2 orang yg nak tolong korang. Mner common sense?? pelik tul aku dak2 ni. mcm dak skolah menengah lak cara bepikir.
Renung2 la balik ape yg korang kutuk2 tu. Kalo rase diri lagi hebat nak "AJAR". kome, sila la jd MPP taun depan. Kalo alasan korang "kitorang tau kitorang tak layak, tu yg kitorang tak nak" korang leh blah. Tau lak layan, takyah la pandai2 nak komen. ceh. ChickenChow~

 
^ Scroll to Top